Vuosien mittaan ollaan päästy siihen tilanteeseen, että yhä useammalla ikääntyneellä ihmisellä on yhä edelleen omat hampaat suussa. Se tarkoittaa sitä, että ikäihmisten hammashoito on onnistunutta ja myös sitä, että ikääntyneiden joukossa on niitä, joiden hampaita on hoidettu jo vuosia. Totuushan on se, että hampaat eivät lähde sen vuoksi, että ihminen on vanha vaan siksi, että iensairaudet tulevat riesaksi.
Unohdetaanko ikäihmisten hammashoito?
Yleisterveyden kannalta ikäihmisten hammashoito on tärkeässä roolissa, sillä samalla se auttaa perussairauksien hoitoa. Terveet hampaat tarkoittavat myös sitä, että monet ongelmat jäävät niiden myötä pois. Suuhygienia tuo usein huomattavasti haastetta, sillä näkökyky sekä käden motoriikka heikentyvät iän myötä.
Kun ongelmia on ilmaantunut, niin hammasproteesi on hyvä vaihtoehto siinä tilanteessa. Oheiselta sivustolta löydätkin mielenkiintoista tietoa siitä, milloin tekohampaat ovat erinomainen ratkaisu hammasongelmiin.
Proteesi on hyvä ratkaisu, mutta ikäihmisten hammashoitoa ei silti saa unohtaa myöskään sen osalta. Hammasproteesi on puhdistettava päivittäin ja siihen on järkevää käyttää erikoishammasharjaa sekä -tahnaa. Samalla voi puhdistaa suun sekä kielen.
Mitä proteesin puhdistamisessa on muistettava?
Tärkeää on aina huomioida se, että proteesia ei koskaan saa pestä liian kuumalla vedellä. On ymmärrettävää, että ajatuksena on saada se puhdistettua kunnolla. Kerran viikossa onkin hyvä käyttää poretablettia, joka liukenee veteen ja sinne voi upottaa proteesin kokonaan, joten se puhdistuu kunnolla.
Jos siltä tuntuu, poretablettia voi käyttää useamminkin kuin pelkästään kerran viikossa. Omaisten tai kodinhoidon pitää myös seurata, miltä ikenet näyttävät proteesin alla. Ikäihmisten hammashoito saattaa jäädä vähemmälle huomiolle sen jälkeen, kun proteesi on otettu käyttöön.
Monet perussairaudet aiheuttava muutoksia myös ikenissä, joten siksi niiden terveyttä on seurattava. Ientulehdus vaikuttaa negatiivisesti myös yleiseen terveyteen, joten sitä ei saa unohtaa. Ikäihminen ei välttämättä itse huomaa muutosta tai ei ainakaan halua siitä mainita mitään.
Ikäihmisten hammashoito ja suun kuivuminen
Hyvin yleinen vaiva on myöskin suun kuivuminen. Sitä aiheuttavat iän mukanaan tuomat sairaudet sekä lääkkeet, joita sairauksien hoitamisessa käytetään. Ne usein vähentävät syljen eritystä ja se puolestaan vaikuttaa hampaisiin. Ne hyvin nopeasti altistavat hampaiden reikiintymiselle sekä sienitulehduksille, jota suussa on.
Ikäihmisten hammashoito on usein myös opastamista, sillä suun kuivumiseen ei saa käyttää sokeria sisältäviä juomia tai pastilleja. Kun suuta kuivaa, on järkevämpää juoda pelkkää vettä tai imeskellä ksylitolipastilleja. Sekin on huomioitava, että liiallinen ksylitolin nauttiminen voi aiheuttaa vatsavaivoja.
Sekin on huomioitava, että ikääntymisen myötä syljen koostumus muuttuu. Sylki on silloin sitkeämpää, jolloin se ei tarjoa enää samanlaista suojaa kuin nuorempana. Tästä syystä myös vanhemmiten on syytä käydä hammaslääkärissä yhtä aktiivisesti kuin aikaisemminkin eikä päinvastoin.
Ikäihmisten hammashoito parantaa elämänlaatua
Vaikka ihminen ikääntyy, hän on vielä arvokas ja siksi myös ikäihmisten hammashoidosta on huolehdittava. Naisen sydän pitää sitä yhtä tärkeänä kuin sydämen terveyttä. Kun hampaista pidetään huolta, se vaikuttaa myös positiivisesti muiden sairauksien hoitovastetta.
Ajoissa tehdyt havainnot antavat mahdollisuuden puuttua ongelmiin ja silloin parannetaan myös ikääntyvän henkilön elämänlaatua huomattavasti. Siksi omaisten pitää ottaa asia puheeksi ja tehdä tarkastuksia. Mielenkiintoinen kysymys on myös se, kuinka usein kotisairaanhoito tarkistaa suun terveyttä.
Ikenissä olevat sairaudet ovat salakavalia, jos ne jätetään huomioimatta. Ne vaikuttavat kokonaisterveyteen eikä niiden ongelmia tule edes heti ajateltua. Elimistön puolustuskyky on koetuksella ja samalla se järkyttää muutakin hoitotasapainoa. Myös erilaisten leikkausten riskit kasvavat, vaikka itse ientulehdus olisikin oireeton.