Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti oireilee huomattavasti

Sepelvaltimotauti oireilee huomattavasti

Sydänterveys on asia, jota tulisi tarkkailla. Vaikka sydänoireet ovat toki paljon yleisempiä vanhemmilla henkilöillä, voivat niitä kokea kuitenkin kaikenikäiset. Yksi yleisimmistä sydäntaudeista on sepelvaltimotauti. Syöpien ohella se on jopa suomalaisten kansallissairaus. Sitä havaitaan hyvin paljon ja kyseiseen tautiin sairastuneet potilaat ovat merkittävä osuus sairaalahoidossa olevista. Monesti luullaan, että miehet kuolevat sairauksiin naisia herkemmin. Sepelvaltimotaudin kohdalla näin ei kuitenkaan ole. Naisten kuoleminen siihen on aivan yhtä yleistä kuin miestenkin. Taudin kehittyminen alkaa valtimonkovettumistaudista. Pitkään jatkuessaan se aiheuttaa sepelvaltimoiden ahtautumista, joka taas voi johtaa verenkierron häiriintymiseen ja sydänlihaksen hapenpuutteeseen.

Riski saada sepelvaltimotauti kasvaa iän myötä. Kuitenkin jo nuorten naisten sydänoireet voivat viitata sepelvaltimotautiin siinä missä mihin tahansa muuhunkin sydänsairauteen. Oireet tulee tutkituttaa lääkärillä.

Naisten sydänoireet tulee ottaa vakavasti

Sydänoireita voivat esimerkiksi olla sydämen tykytys, sydämen muljahtelu, kipu rinnassa sekä hengenahdistus. Kaikki näistä oireista eivät välttämättä viittaa sepelvaltimotautiin tai muuhunkaan sairauteen, mutta voivat olla merkkejä ongelmista. Jos oireet jatkuvat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Omaa kehoaan kannattaa seurata, sillä siten pystyy huomaamaan, jos asiat eivät ole kunnossa. Moni päätyykin lääkärin vastaanotolle luullen, että kyse on vaikkapa stressistä. Lääkärintarkastuksessa voidaan havaita, että kyse onkin sydämestä. Mitä aikaisemmin sydänsairaudet havaitaan, sitä parempi niiden hoitoennuste yleensä on. Lääkityksellä voidaan myös pitää oireet kurissa.

Tarkkaile näitä oireita

Tarkkaile näitä oireita

Sepelvaltimotauti oireilee monin eri tavoin ennen kuin se todetaan. Yleisin oire on rintakipu, joka voi toki liittyä muuhunkin kuin sepelvaltimotautiin. Tautiin liittyvä sydänoire voi alkaa liikunnan aikana rasituksessa. Vaikka liikunnan vaikutus sydämeen onkin yleensä suotuisa, on tässä tapauksessa hyvä pitää siitä taukoa. Oireet tuntuvat yleensä puristavana kipuna keskellä rintaa ja voi säteillä siitä selkään, käsivarsiin tai vaikka leukaan.

Erityisen huolestuttava oire on se, jos tällainen kipu toistuu. Toistuva kipu ei ole ohimenevä kramppi tai mitään sinnepäin, vaan se kertoo aina jostakin vakavammasta. Sepelvaltimotautiin liittyvät rintakivut menevät yleensä ohi levossa muutaman minuutin kuluessa. Rasitus onkin suurin haaste sepelvaltimotaudista kärsiville. Rasitusta tulee välttää niin kauan, kunnes lääkitys on saatu kuntoon. Lääkityksen yhdistäminen terveellisiin sydänmerkkituotteisiin on suositeltavaa.

Sepelvaltimotauti on suomalaisten tauti

Sepelvaltimotauti kuuluu suomalaisten yleisimpiin tauteihin. Syitä tähän on monia, mutta yleisimmät syyt löydetään elintavoista. Huonot elintavat altistavat kyseiselle taudille. Tupakoiminen, epäterveellinen ruokavalio ja liikunnan vähyys ovat yleisimpiä syitä, miksi nuoretkin ihmiset sairastuvat sepelvaltimotautiin. On selvää, että naisen sydän ei kestä sen enempää kuin miehenkään sydän. Sen vuoksi sepelvaltimotautia tavataan molemmilla sukupuolilla lähes yhtä paljon. Jos potilaalla on ennestään sydänsairaus, tulee tautia hoitaa entistä tarkemmin.

Kokonaisvaltainen sydänterveys on tavoittelemisen arvoinen asia. Vaikka omat elämäntavat eivät olisikaan kunnossa juuri nyt, koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa tapojaan. Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa terveyteen yleisesti ja auttaa ehkäisemään myös muita sairauksia sepelvaltimotaudin lisäksi. Myös liikunnan osuutta voi lisätä koska tahansa. Sillä on aina positiivisia vaikutuksia ihmisen elämään, samoin kuin terveellisellä ruokavaliolla.