Sepelvaltimotaudin oireet

post thumb
Terveys
by Meri/ on 26 Mar 2021

Sepelvaltimotaudin oireet

Naiset sairastuvat sepelvaltimotautiin keskimäärin noin kymmenen vuotta miehiä myöhemmin. Onkin siis selvää, että sepelvaltimotaudin oireet ovat hankalammin tunnistettavissa, sillä henkilöllä saattaa olla muitakin sydänoireita. On yleinen uskomus, että rintakipu olisi tavallisin oire. Näin ei kuitenkaan ole, sillä oireita on paljon muitakin. Ne onkin hyvä tietää, että ne voi ottaa vakavasti, mikäli kyseisiä oireita ilmaantuu itselle.

Sepelvaltimotaudin oireet naisilla

Naisilla sepelvaltimotauti oireilee usein hengenahdistuksena. Siihen voi liittyä myös epämiellyttävää tunnetta rintakehän alueella, lapojen välissä tai ylävatsalla. Myös todella voimakas uupumus sekä huimauksen tunne kuuluvat monesti naisten sepelvaltimotautiin. Ikävä tunne ja kipu voi säteillä jopa kaulalle ja aina hampaisiin asti. Sen vuoksi sepelvaltimotautia voi olla hankala erottaa muista sairauksista.

Sepelvaltimotauti oireilee useimmiten rasituksen aikaan. Se helpottaa levossa, mutta aina tämäkään ei pidä paikkaansa. On myös mahdollista, että oireet jatkuvat levon aikana. Yleisimmin sepelvaltimotaudin tunnistaa kuitenkin siitä, että oireet alkavat rasituksessa. Jos oireet eivät häviä levon aikana, on syytä ottaa yhteyttä hätäkeskukseen ja pyytää ambulanssia paikalle.

Sepelvaltimotaudin hoito

Sepelvaltimotautia hoidetaan lääkkeillä. Myös pallolaajennushoito sekä ohitusleikkaus voivat tulla tarpeeseen joissakin tapauksissa. Kotona on syytä harrastaa liikuntaa ja syödä sydänterveellisesti. Niiden avulla potilas voi elää kohtalaisen normaalia elämää, mutta yleensä sepelvaltimotauti vaatii kuitenkin säännöllisen lääkityksen. Sen avulla potilas voi elää kuin ennenkin.