Sydänkohtaus naisella voi olla salakavala

post thumb
Terveys
by Meri/ on 21 May 2022

Sydänkohtaus naisella voi olla salakavala

Vaikka sydänkohtaus naisella onkin sama asia kuin miehellä, voivat oireet erota toisistaan hyvinkin paljon. Sydänkohtaus ei myöskään ole vain miehiä vaivaava ongelma vaan niiden määrät ovat nousussa myös naisten kohdalla. Toisinaan oireilua voi olla kova väsymys ja oudot kipuilut, joiden syytä ei onnistuta selvittämään. On hyvä ajatus tutustua aiheeseen, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa hakeutuu hoitoon, sen parempi mahdollisuus on selviytyä kohtauksesta.

Sydänkohtaus naisella, mitä oireet ovat

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti on äkillisestä hapenpuutteesta aiheutuva kuolio sydänlihaksessa. Tämä taas on sepelvaltimotaudin pahin lopputulos, joka voi olla myös hengenvaarallinen. Koska kohtaukset mielletään eniten miesten ongelmaksi, voivat naisten oireet jäädä todella helposti huomaamatta. Ne voidaan myös liittää muihin vaivoihin, jotka eivät aiheuta toimenpiteitä. Kuten paine rintakehässä, joka liitetään helposti ahdistukseen ja ahdistuskohtauksiin.

Naisen sydän voi oireilla myös akuuttina kipuna ylävartalon alueella, joko kaulassa, selässä tai leuassa tuntuvana yhtäkkisenä kipuna. Myös kova väsymys ja hengitysvaikeudet voivat olla merkki saapuvasta sydänkohtauksesta. Naiset myös voivat saada kohtauksen istuessaan tai jopa nukkuessaankin. Tämä ei siis ole vaiva, joka iskee vain kovan rasituksen tai stressin myötä. Jopa vatsaa on syytä tarkkailla, mikäli siellä esiintyy outoja kipuja.

Lääkärille oman mielenrauhan vuoksi

Naisten olisi hyvä muistaa, ettei kaikkia oireita kannattaisi sivuuttaa. Usein nämä oireet osoittautuvat johtuvaksi jostain harmittomammasta, mutta oma mielenrauha on hyvä syy käydä tarkistamassa asiat. Jos siis kokee outoja oireita rinnassa, hengästyy helposti tai kokee kipuja ylävartalon alueella, on erittäin suositeltavaa ottaa yhteys lääkäriin ja selvittää oman sydämen tilanne.