Kun omasta terveydestä pitää huolta, kannattaa suosia ruoanlaitossa terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä ja avokadoöljyä. Kauppojen valikoimista löytyy myös terveydelle ja sydämelle hyviä levitteitä, joita voi turvallisin mielin sipaista leivälle tai laittaa kaurapuuron joukkoon. Myös moni ruoka-aine sisältää hyviä rasvoja. Tällaisia ovat esimerkiksi monikäyttöinen avokado sekä lukuisat pähkinät ja siemenet. Näitä kannattaakin pyrkiä ottamaan osaksi omaa päivittäistä ruokavaliota.
Terveellisiä rasvoja osaksi omaa ruokavaliota
Rasvat ruokavaliossa ovat todella tärkeitä sydämen, aivojen ja koko kehon terveydelle. Rasvojen laatuun ja koostumukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja suosia niin sanottuja pehmeitä rasvoja. Rasvoja ei missään nimessä pidä jättää pois omasta ruokavaliosta, vaan huolehtia päivittäin riittävästä oikeanlaisen rasvan saamisesta. Mikäli tuntuu, että rasvaa ei saa riittävästi, voi rasvan saantia täydentää vaikkapa omega-kapseleilla.
Liikkeelle voi lähteä siitä, että pyrkii syömään jokaisella aterialla myös rasvaa. Aamulla hyvän rasvan voi lisätä puuron sekaan tai leivän päälle. Lounassalaatti maistuu erinomaisen hyvältä oliiviöljyllä höystettynä. Sama oliiviöljy täydentää myös päivällisruokaa. Iltapalalla ja välipalalla voi napostella pähkinöitä tai viipaloida herkullista avokadoa leivän päälle. Avokado toimii todella hyvin myös maistuvissa smoothieissa.
Rasvat ruokavaliossa – öljyt
Terveellisiä rasvoja kannattaa siis käyttää aivan kaikessa ruoanlaitossa aina leipomisesta paistamiseen ja muuhun kokkailuun. Erilaiset öljyt toimivatkin todella hyvin ruoanlaitossa. Tällaisia öljyjä ovat oliiviöljy ja avokadoöljy. Molemmat ovat terveellisiä, mutta myös maistuvia. Mikäli näitä öljyjä ei ole aiemmin käyttänyt, voi maku hetken vaatia totuttelua, mutta kannattaa olla kärsivällinen, koska nämä tosiaan tekevät terveydelle todella hyvää!
Terveellisiä rasvoja voi lisätä lorauksen sinne ja toisen tänne. On jopa ihmisiä, jotka lisäävät lorauksen oliiviöljyä aamukahviinsa. Tämän sanotaan herättelevän aivot heti aamulla. Jokainen toimii oman mieltymyksensä mukaan ja tärkeintä onkin löytää itselle sopivin tapa käyttää hyviä rasvoja.
Rasvat osana terveellistä ruokavaliota – vinkkejä!
Rasvat ovat siis tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Esimerkiksi avokadoleipä on todella terveellinen ja aivan uskomattoman herkullinen. Leipään tarvitaan vain täysjyväleipä, kuten ruisleipä, avokado ja merisuolaa sekä mustapippuria. Avokado murskataan leivän päälle ja maustetaan mustapippurilla sekä laadukkaalla merisuolalla. Leipä maistuu erinomaisesti vihreän teen kanssa ja samalla voi tarkastaa vaikkapa veikkausvihjeet tai tehdä jotain muuta itselle mieluisaa puuhaa.
Superterveelliset suomalaiset ruoka-aineet voi yhdistää hyviin rasvoihin. Esimerkiksi mustikat maistuvat erityisen hyviltä puurossa, kun niihin sekoittaa terveellisiä rasvoja. Suomalaiset punajuuret sekä muut kauden juurekset paistuvat rapeiksi uunissa, kun niihin lorauttaa reilusti oliiviöljyä ja lisää päälle reilun annoksen omia lempimausteita.
Terveellisiä rasvoja pähkinöistä
Sydänystävällinen ruokavalio täydentyy siis hyvillä rasvoilla, joiden saannista kannattaa pitää huolta päivittäin. Pähkinät ovat erinomaisia hyvien rasvojen lähteitä ja yleensä ne on helppo sisällyttää osaksi omaa ruokavaliota. Pähkinät maistuvat niin helppoina välipaloina kuin osana salaatteja ja muita ruokia. Niitä voi käyttää myös leivonnassa tai paahtaa rapeiksi uunissa.
Saatavilla on myös erilaisia pähkinäjauhoja, joilla voi helposti korvata joko kokonaan tai osittain leipomusten jauhot. Ne toimivat hyvin niin makeassa kuin suolaisessakin leivonnassa. Pähkinäjauhot toimivat myös sellaisenaan esimerkiksi jogurtin seassa tai smoothiessa.
Terveellisiä rasvoja on siis monenlaisia ja omien suosikkien löytymiseen voi joutua käyttämään hieman aikaa ja vaivaa. Keittiön kaappeihin kannattaa varata pitkään säilyviä hyviä rasvoja, kuten öljyjä ja erilaisia maukkaita pähkinöitä. Viikottaiseen käyttöön on hyvä ottaa myös rasvapitoisia ruoka-aineita, kuten avokadoa ja oliiveja. Oliivit maistuvat hyvin esimerkiksi erilaisissa suolaisissa piirakoissa, tapaksen kanssa tai salaateissa.