Terveellinen ruokavalio

post thumb
Terveys
by Meri/ on 23 Oct 2020

Terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio on tärkeä asia kaikille, mutta ennen kaikkea se on tärkeää sydämen terveyden kannalta. Meillä on vain yksi sydän ja sitä kannattaa vaalia. Esimerkki ruokavalio naiselle antaa vinkkejä, kuinka syödä oikein ja voida paremmin. Riittävä oikeiden ravintoaineiden saanti vaikuttaa toki terveyteen, mutta myös vireystilaan ja mielialaan. Hyvä ruoka, parempi mieli -lausahdus ei ole aivan tuulesta temmattua.

Terveellinen ruokavalio voi olla hankala koostaa, ellei tiedä, mikä on oikeasti terveellistä. Voiko mainoksiin luottaa, kun niissä mainostajat kertovat vain hyviä asioita omasta tuotteestaan. Tässä voi auttaa myös ravitsemusterapeutti, jolta saa paljon varmasti oikeaa tietoa.

Sydän ja ruoka

Koska naisen sydän on varjelemisen arvoinen, kannattaa tosissaan miettiä, miten sitä ruokkii. Oikea ruoka ehkäisee useiden sairauksien puhkeamista ja pitää painon kurissa. Runsas ylipaino on myös suuri riski sydänterveydelle, kuten tupakointikin. Liikunta vähentää merkittävästi sairastumisen riskiä ja lisää sydämen kestävyyttä.

Terveellinen ruokavalio pitää sisällään runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Se on perus nyrkkisääntö, joka opetetaan monille jo koulussa. Myös täysjyväviljatuotteita tulisi valita runsaskuituisina ja sopivasti pehmeää rasvaa. Pehmeällä rasvalla tarkoitetaan kasviperäistä rasvaa, siis öljyjä ja margariineja. Maito- ja lihatuotteita vähärasvaisina. Vain vähän suolaa sekä sokeria ja alkoholia korkeintaan kohtuudella.

Vinkkejä terveellisen ruokavalion aloittamiseen

Ei ole välttämättä kovin helppoa luopua vanhoista tavoistaan ja korvata niitä uusilla. Varsinkaan, jos tämä muutos pitäisi tehdä kerralla. Tässä muutama vinkki, kuinka voi alkaa parantamaan ruokavaliotaan.

• Ota pieniä tavoitteita. Vaihda vaikka aluksi vain levite parempaan.
• Pyri lisäämään edes vähän kasviksia joka aterialle, jonka syöt.
• Kokeile ottaa käyttöön pienempi lautanen. Tämä vaikuttaa helposti annoksen pienenemiseen.

Lautasmalli on toimiva

Esimerkki ruokavalio naiselle on helppo koostaa lautasmallia käyttäen. Puolet lautasesta kasviksia ja loput jaetaan kahtia tärkkelykselle sekä proteiinille. Proteiini on hyvin tärkeä ja sen saanti jää naisilla toisinaan liian alhaiseksi. Aikuinen tarvitsee noin 1,1-1,3 grammaa proteiinia jokaista painokiloaan kohden. Tämä ei ole suoraan verrannollista syödyn lihan määrään.

Esimerkki ruokavalio naiselle sisältää proteiinia riittävästi ja se auttaa saamaan tarvittavan määrän täyteen. Proteiinin saanti estää esimerkiksi laihduttajalla lihasmassan pienenemisen ja ohjaa laihtumisen tapahtumaan oikeista paikoista. Proteiininkin tulisi tulla niistä hyvistä lähteistä, mieluummin vaaleasta kuin punaisesta lihasta. Punaista lihaa suositellaan syömään enintään 500 grammaa viikossa. Proteiinia löytyy myös esimerkiksi maidosta ja maitotuotteista.